Nauczyciele Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego Hipolit w Środzie, w ramach Tygodnia Edukacji Globalnej, który odbywał się w dniach 13-17 listopada, zorganizowali wycieczkę do Winnej Góry, gdzie w pałacowych wnętrzach zrealizowano warsztaty „Po francusku w Winnej Górze”.
- Uczniowie klasy 5 TD uczestniczyli w niecodziennej lekcji w Pałacu w Winnej Górze. Powitał ich sam Dąbrowski, który otworzył swój dom od kuchni - tam zrealizowali część kulinarną lekcji, korzystając z francuskich przepisów przygotowali przepyszne ratatouille i tartę z jabłkami. Kiedy bagietki nabierały chrupkości, zwiedzili interaktywną wystawę w pałacu, uczestniczyli w specjalnej lekcji o życiu Generała, po czym w towarzystwie dyrektora Pałacu Marka Romana i jego współpracowników skosztowali swych kulinarnych dzieł. W trakcie interesującej rozmowy dowiedzieli się jak zmienia się to miejsce, otrzymali zaproszenie na wystawę od pana Marka, podczas której będzie można obejrzeć stroje wykorzystane w najnowszej ekranizacji filmu o Napoleonie. Uczniowie wraz z nauczycielami pokazali, że edukacja ma rozmaite możliwości. Tym razem historia Generała przeplatała się z kulinariami francuskimi, nadając wiedzy zdobytej wymiar globalny w całej okazałości. Korelacja międzyprzedmiotowa udała się wyśmienicie – informują nauczycielki CKZiU Magdalena Kapitaniak, Agnieszka Jaskuła-Hauke i Aneta Stukowska-Stanicka, dziękując jednocześnie za serdeczne przyjęcie i możliwość zorganizowania nietypowych warsztatów kulinarno-historycznych w cudownym miejscu i z profesjonalnym zespołem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz