Zamknij

Najlepsze pomysły na dodatki do burgera

09:36, 23.06.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 09:37, 23.06.2022

Burgery stały się niezwykle popularną przekąską. W kulinarny świat wyruszyły z USA i dotarły praktycznie w każdy zakątek globu. Wszędzie przygotowywane są w tradycyjny sposób lub z dodatkami charakterystycznymi dla danego regionu. Dlatego też dzisiaj każdy kraj może pochwalić się burgerami inspirowanymi własną kuchnią. Włoskie burgerownie do swoich menu wprowadzają pyszne lokalne sery, hiszpańskie decydują się na suszone wędliny, a azjatyckie dodają ostre sosy. Jakie dodatki można serwować w burgerach? Sprawdź najlepsze propozycje!

Dodatki serowe w burgerach

Cheeseburgery, które serwowane są między innymi w Pasibus w Warszawie opierają się głównie na serze. Jego rodzajów z kolei jest cała masa, ale tylko część z nich smakuje naprawdę nieziemsko, gdy doda się je do klasycznego burgera. Jednym z nich jest burrata, czyli specjalność włoskiego regionu o nazwie Apulia. Konsystencja i smak przypominają mozzarellę jednak różnica odczuwalna jest w sercu - aksamitna i słodkawa śmietanka po przecięciu sera wprawia w szał kubki smakowe. Manchego to z kolei długo dojrzewający hiszpański ser o twardej strukturze i wytwarzany z mleka owcy Manchega. Jej hodowla podlega licznym regulacjom, a zwierzęta spożywają ściśle określone rośliny. Innym dodatkiem serowym do burgera jest halloumi, czyli ser cypryjski, półtwardy, z mleka krowiego, koziego i owczego. Charakteryzuje się białym kolorem i elastyczną konsystencją, świetnie sprawdza się do grillowania i ma umiarkowanie wysoką zawartość tłuszczu. Burgery z tym serem można skosztować w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/warszawa/.

Wędliny w klasycznych burgerach

Jeśli mowa o burgerach i dodatkach do nich, to nie można zapominać o wędlinach. Lardo to typowa dla centralnych Włoch wędlina przygotowywana z tłuszczu wieprzowego, soli, rozmarynu i czosnku. Jest ona głównie biała, ale czasem występuje też z różowymi paskami. Pancetta to włoski surowy boczek z suszonego mięsa wieprzowego z dodatkiem soli. We Włoszech zwykle konsumowana jest w cienkich plasterkach jako przystawka. Salami picante spianata jest włoską ikoną smaku. Ten rodzaj kiełbasy przygotowywany jest z mielonej wieprzowiny oraz kostek tłuszczu. Ostateczny smak salami zależy od przypraw. Kolejnym świetnym dodatkiem do burgera jest chorizo - hiszpańska kiełbasa peklowana, lekko pikantna w smaku. Z kolei kiełbasa fuet to wieprzowina peklowana o intensywnym smaku, który świetnie podkreśli każdego burgera.

Sosy, które podkreślają smak burgerów

Trudno wyobrazić sobie burgery bez sosów, które dodają im smaku. Warto wybrać meksykańską inspirację w postaci mieszanki mangi i jalapeno. Słodko ostry sos idealnie zgrywa się z kolendrą i czerwoną cebulą. Majonez wasabi to mega ostra mieszanka dla prawdziwych twardzieli. Reprezentantem hiszpańskich smaków będzie z kolei sos andaluzyjski, który jest delikatny w smaku o lekko pomidorowej nucie. Do burgerów poleca się również pesto limonkowe, które można przygotować samodzielnie blendując rukolę, limonkę, prażone orzeszki ziemne i ser Grana Padano z oliwą i czosnkiem.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%