Zamknij

Znany cukier otrzymał znak „Produkt Polski”

14:41, 13.01.2023 Artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:58, 13.01.2023
Skomentuj Fot. Diamant Fot. Diamant

Diamant przetwarza niemal 100% buraków cukrowych. Znany cukier otrzymał też znak „Produkt Polski”.

Znany producent cukru wydał raport zrównoważonego rozwoju! Opisuje w nim praktyki dotyczące przetwórstwa, uprawy i procesów produkcyjnych, które prowadzi już od ponad 25 lat z poszanowaniem 3 kapitałów: ekonomicznego, przyrodniczego oraz społecznego, zgodnie z celami zrównoważonego rozwoju wyznaczonymi przez ONZ. Udowadniają one, że cukier Diamant to rezultat przemyślanych i odpowiedzialnych praktyk, które m.in. zmniejszają emisję dwutlenku węgla oraz dbają o najbliższe otoczenie i środowisko.

Burak cukrowy, z którego wytwarzany jest cukier Diamant, z całego płodozmianu jest rośliną najbardziej tlenogenną – tylko 1 hektar uprawy buraka cukrowego wytwarza tyle tlenu, ile rocznie potrzebuje do oddychania aż 100 osób. W tym samym procesie burak cukrowy pochłania i wiąże w glebie najwięcej CO2 ze wszystkich roślin rolniczych uprawianych w Polsce. Co więcej, w cukrowniach jednego z najbardziej znanych producentów – burak jest wykorzystywany niemal w 100%! Wydobyty z niego słodki sok zmieniany jest w cukier, a pozostałości – w pyszne pasze dla zwierząt, takich jak krowy czy konie. Liście z buraka stają się też idealnym nawozem organicznym. Przy produkcji cukru, nie ma więc mowy o marnowaniu i do równie świadomych wyborów zachęca marka Diamant w najnowszej akcji Słodkie łączy z natury.

Uprawa buraków cukrowych na polach Diamant odbywa się z maksymalnym poszanowaniem środowiska. Stosowana przez plantatorów Diamant uprawa pasowa pozwala skrócić czas przejazdu kombajnu i ograniczyć nawożenie do minimum, a nowoczesne metody zbioru chronią cenną glebę. Diamant jako pierwszy w Polsce premiuje plantatorów dostarczających buraki z niską zawartością azotu α-aminowego. Dzięki tym działaniom od 2004 roku zużycie mineralnych nawozów zmniejszyło się o 34%. Również transport buraków cukrowych z pola do cukrowni jest nieustannie optymalizowany. Zakładając najkrótszą drogę z pola do cukrowni, od 2003 roku średnia emisja CO2 związana z emisją spalin samochodowych została zredukowana przez Diamant o ponad 25%.

By podkreślić naturalne pochodzenie buraka cukrowego i zrównoważone praktyki produkcji cukru, Diamant wprowadził nowe oznakowania opakowań detalicznych: „Z NATURY W ZGODZIE ZE ŚRODOWISKIEM” oraz „PRODUKT POLSKI”. Producent wydał również niedawno obszerny raport zrównoważonego rozwoju. Czytamy w nim m.in., że Diamant od wielu lat sukcesywnie zmniejszana jest ilość plastiku czy papieru (przykładem może być redukcja gramatury samych opakowań kartonowych aż o 18%). Diamant planuje zmniejszyć także ograniczenie emisji CO2 o 60% czy zużycia energii elektrycznej o 25% do 2035 r.

Co więcej, Diamant w swoich cukrowniach wykorzystuje niemal 100% buraka cukrowego i do idei niemarnowania chce zachęcić także swoich odbiorców. Nowy cykl przepisów „Smacznie i Oszczędnie” dostępny w social mediach marki, udowadnia, że nawet z resztek jedzenia, można wyczarować prawdziwe pyszności. Zgodnie z ideą, że Słodkie Łączy nie tylko przy stole, lecz także w trosce o lepszą przyszłość. Zn

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%