Restauracja Pozytywka w Zaniemyślu nie od dziś wie jak zachwycić podniebienia swoich gości. Przekonali się o tym nieraz zarówno mieszkańcy powiatu średzkiego, jak i przyjezdni spoza jego granic. Zaniemyski lokal przyzwyczaił także do wizyt ludzi z pierwszych stron gazet. Tym razem Pozytywkę odwiedził znany krytyk kulinarny i podróżnik – Robert Makłowicz. W jakim celu zawitał do Zaniemyśla?
Dwa tygodnie temu do Roksany Jakubowskiej – właścicielki restauracji – odezwał się manager Roberta Makłowicza z informacją, że w Zaniemyślu zostanie nakręcony odcinek programu m.in. przy stacji wąskotorówki i że podróżnik bardzo chciałby coś nagrać także w Pozytywce.
Właścicielka lokalu nie kryła swojego zachwytu. Pan Robert zjawił się w restauracji w niedzielę 20 czerwca o 10:00.
- Pan Makłowicz po wejściu do naszej restauracji powiedział „ale ładnie, ale uroczo! Jest klimat! Wystrój w moim guście”. Zanim zaczęli z ekipą techniczną nagrywać odcinek, wypiliśmy espresso i dyskutowaliśmy. Pan Robert opowiadał o swoich podróżach i doznaniach kulinarnych – mówi w rozmowie z naszą redakcją Roksana Jakubowska.
Robert Makłowicz do realizacji programu wybrał z karty dań 4 pozycje: czerninę z makaronem własnej produkcji, kotlet z kością w panierce, panko/pyrę z gzikiem i grillowane warzywa, pierogi faszerowane mięsem z dzika w aromatycznym sosie grzybowym i pierogi faszerowane prażonymi jabłkami w sosie waniliowym na bazie białej czekolady.
- Wszystkie potrawy dostał razem na stół (tak chciał) i testował je do kamery, bardzo mu smakowało. Nawet poprosił kucharza, żeby osobiście mu pogratulować. Pan Makłowicz cieszył się także, że nie bawimy się w robienie pizzy, tylko skupiamy się na serwowaniu staropolskiej prawdziwej kuchni i że on to ceni – wyjaśnia Roksana Jakubowska.
Odcinek z wizyty w Zaniemyślu będzie dostępny na początku sierpnia w serwisie YouTube na kanale „Robert Makłowicz”. Dokładna data emisji, nie jest jeszcze znana, dlatego o niej poinformujemy później.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz