We wtorek 28 października w siedzibie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu odbyło się wręczenie certyfikatów potwierdzających uzyskanie prawa do wytwarzania produktu regionalnego, chronionego prawem Unii Europejskiej, jakim jest Rogal Świętomarciński.
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu przyznał w tym roku takie certyfikaty blisko stu przedsiębiorcom. Są to cukiernie, które w sposób tradycyjny wypiekają rogale wyrabiane z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym makiem z bakaliami. W powiecie średzkim cztery podmioty gospodarcze uzyskały prawo do nazywania swoich wypieków Rogalami Świętomarcińskimi. Są to:
Piekarnia – Cukiernia Łobza sp.j. Zaniemyśl ulica Poznańska 1
Zaton Cukiernia DELICJE s.c. Środa Wlkp. ulica Dąbrowskiego 4
PPHU MAR-PIEK Kowalewski Piotr Krzykosy ulica Witowska 6
Pan Serniczek Mateusz Krawczyk Środa Wlkp. ulica Opieńskiego 10
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu poinformował także, że w dwóch cukierniach trwają kontrole i być może lista certyfikowanych cukierni jeszcze się powiększy. Wśród kontrolowanych przedsiębiorstw nie ma jednak podmiotów z terenu powiatu średzkiego.
Certyfikaty otrzymały także cukiernie, których siedziby znajdują się poza powiatem średzkim, ale swoje wyroby sprzedają w Środzie i okolicach np. w sklepach firmowych. Wśród nich znalazły się m.in. Piekarnia „Gwóźdź”, Piekarnia-Ciastkarnia „Książ”, czy Spółdzielnia Piekarsko-Ciastkarska „Fawor”.
Rogale Świętomarcińskie można wypiekać i sprzedawać przez cały rok, ale cukiernicy szczególnie celebrują zwyczaj spożywania tych rogali w okolicach 11 listopada, kiedy to przypada Dzień Świętego Marcina.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz