Z uwagi na wyjątkowo ciepły początek września, mieszkańcy Środy mogą odczuwać intensywniejsze zapachy z cukrowni. To ze względu na początek kampanii cukrowniczej. W tym roku rozpoczęła się wcześniej niż zwykle.
Powodem są procesy technologiczne typowe dla produkcji cukru. W niższych temperaturach powietrza zapachy są właściwie nieodczuwalne. Jednak tegoroczna kampania musiała rozpocząć się wcześniej ze względu na przewidywane wyższe plony buraka cukrowego.
O tej porze roku temperatury powietrza są jeszcze dość wysokie. Przy ponad 20 stopniach i braku deszczu zapachy są silniej odczuwalne. Pfeifer & Langen Polska zdaje sobie sprawę z tych niedogodności i prowadzi proces produkcji cukru tak, aby zapach z cukrowni był jak najmniej uciążliwy dla mieszkańców oraz nie odbiegał od zatwierdzonych praktyk produkcyjnych.
Wydłużona kampania jest szansą dla gospodarki regionu. Cukrownia w Środzie daje pracę mieszkańcom, płaci lokalne podatki, a także ogrzewa mieszkania i budynki użyteczności publicznej w mieście. A gdy przyjdą bardziej jesienne temperatury, zapachy przestaną być odczuwalne.
Bartek13:22, 03.09.2024
0 0
No wali niemiłosiernie... 13:22, 03.09.2024
Baska11:05, 04.09.2024
0 0
Ja tam lubię ten zapach. 11:05, 04.09.2024
Kruszwica15:55, 05.09.2024
0 0
U nas w Kruszwicy nawet przy upałach nie czuć produkcji cukru. Swoją droga jakie macie stawki na kotłowni np ? 15:55, 05.09.2024