Świąteczne przygotowania często wiążą się z pełnymi stołami, ale także z ogromnym marnowaniem jedzenia. Badania wskazują, że Polacy w okresie bożonarodzeniowym wyrzucają setki ton żywności. Co ląduje w koszu i dlaczego?
Okres świąteczny to czas, kiedy Polacy marnują wyjątkowo dużo żywności. Badania przeprowadzone przez Too Good To Go oraz pracownię Opinia24, opisane przez „Rzeczpospolitą”, wskazują, że między 23 a 30 grudnia w naszych domach wyrzucanych jest aż 61,7 tys. ton jedzenia, co przekłada się na około 1,6 kg na osobę.
Największe marnotrawstwo przypada na 27 grudnia, który specjaliści z Too Good To Go nazwali nawet Dniem Świątecznego Marnowania Żywności - tego dnia do kosza trafia ponad 8 tys. ton jedzenia.
Z badań wynika, że najczęstszym powodem wyrzucania żywności jest niewykorzystanie resztek powstałych podczas przygotowywania potraw - wskazało na to 33 proc. respondentów.
Na drugim miejscu znalazło się psucie się produktów (29 proc.), a dalej brak świeżości (18 proc.), przygotowanie zbyt dużych ilości jedzenia (12 proc.) i brak ochoty na dalsze spożywanie tych samych potraw (7 proc.).
W okresie świątecznym Polacy najczęściej marnują:
Chociaż tradycja nakazuje nam przygotowywanie obfitych posiłków, warto przed świętami dokładnie zaplanować zakupy i ilość potraw. Przechowywanie resztek w odpowiedni sposób czy ich wykorzystanie w nowych daniach to proste kroki, które mogą znacznie ograniczyć problem.
Badania przypominają nam, że święta to czas radości i dzielenia się, a nie marnowania - i warto o tym pamiętać, przygotowując świąteczny stół.
My przypominamy, że w Środzie przy ulicy Sportowej (róg z ulicą Poselską) przez 7 dni w tygodniu i 24 godziny na dobę działa Jadłodzielnia. Każdy może przynieść tam nadmiar jedzenia i każdy może te produkty zabrać. Regulamin Jadłodzielni publikujemy poniżej.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz