W ostatnim czasie mieszkańców Środy wzburzyły informacje oraz zdjęcia ze zdarzenia, które dotyczyły tzw. uboju rytualnego. Miał on miejsce prawdopodobnie 21 lipca na tyłach budynku, w którym prowadzona jest działalność gastronomiczna jednego ze średzkich lokali.
Mieszkańcy dowiedzieli się o tym zdarzeniu dzięki zdjęciom, które następnie zostały umieszczone na Facebooku. Zdjęcia z tzw. uboju rytualnego otrzymała także nasza Redakcja, w związku z czym postanowiliśmy przyjrzeć się sprawie.
Niedługo po publikacji zdjęć przez jednego z mieszkańców Środy, w internecie pojawiło się oświadczenie jednego z pracowników lokalu gastronomicznego w Środzie. Odnosił się on do opublikowanych zdjęć. Stwierdzał w nim, że opublikowane zdjęcia nie mają nic wspólnego z kuchnią, która jest serwowana w lokalu. Wg oświadczenia, zdjęcia przedstawiają poświęcenie barana Bogu w ramach święta „Kurban Bayrami”. W dalszej części możemy przeczytać, że mięso widoczne na zdjęciach w żaden sposób nie zostało wykorzystane w celach gastronomicznych.
Jak udało nam się ustalić, jeden z mieszkańców Środy powiadomił o tym zdarzeniu Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami. Przedstawiciele Towarzystwa zgłosili się z tą sprawą na Policję. Sprawa trafiła również do Powiatowego Lekarza Weterynarii.
- Otrzymaliśmy powiadomienie w tej sprawie od Komendanta Policji w Środzie Wielkopolskiej. Miało to miejsce następnego dnia po zdarzeniu. W trakcie rozmowy z Komendantem Policji, uznałem że jest to sprawa, którą powinny zająć się organy ścigania. Jeżeli chodzi o tzw. ubój rytualny to powinien on być wcześniej zgłoszony.
Powinien on odbyć się w miejscu do tego wyznaczonym oraz wykonany przez osoby odpowiednio do tego przeszkolone. My nie otrzymaliśmy żadnego zgłoszenia, dotyczącego tego uboju. Do zadań Powiatowego Lekarza Weterynarii w tej konkretnej sytuacji nie należy ustalanie okoliczności tego zdarzenia –tłumaczył gazecie Paweł Szczepański, Powiatowy Lekarz Weterynarii.
Jeżeli chodzi o tzw. ubój rytualny to powinien on być wcześniej zgłoszony.
Zapytaliśmy również przedstawiciela Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, czy wpłynęło zgłoszenie w sprawie opisanego uboju rytualnego. - Z naszej strony możemy jedynie sprawdzić jakość produktów, które są wprowadzone przez restaurację do obrotu oraz ewentualne pochodzenie tych produktów. Jeżeli w menu będzie znajdowało się tego typu mięso, to sprawdzimy jego pochodzenie. My możemy przeprowadzić jedynie postępowanie wyjaśniające dla siebie, gdyż nikt nam oficjalnie tej sprawy nie zgłaszał.
Jeżeli chodzi o same warunki higieniczno-sanitarne w restauracjach to oczywiście na bieżąco je kontrolujemy. Jeżeli ten tzw. ubój rytualny był przeprowadzany gdzieś na podwórku poza restauracją, to inspekcja sanitarna nie jest władna do przeprowadzenia kontroli. My nawet nie wiemy, czy tego uboju dokonali pracownicy restauracji – wyjaśniała Barbara Rochowiak, dyrektor Stacji.
Wysłaliśmy również zapytanie odnośnie sytuacji związanej z ubojem rytualnym w jednym ze średzkich lokali gastronomicznych do oficera prasowego średzkiej policji. - Potwierdzam, że policjanci otrzymali taką informację i w dniu 22 lipca w jednym z lokali w Środzie Wlkp. wykonywali czynności w celu zweryfikowania zgłoszenia. W chwili obecnej policjanci Komendy Powiatowej Policji w Środzie Wlkp. prowadzą postępowanie sprawdzające mające na celu ustalenie czy doszło do złamania prawa. W zależności od jego efektów, będą zależne dalsze kroki w przedmiotowej sprawie – możemy przeczytać w odpowiedzi st. asp. Edyty Kwietniewskiej, Oficera Prasowego Komendanta Powiatowego Policji w Środzie.
Normalny Czlowieczek21:10, 18.08.2021
Ludzie dajcie im spokój my zabijamy świnie , bydło , drób. Bądźcie tolerancyjni my mamy swoje święta oni mają swoje. Ciekawe ilu z was kupuje żywe karpie i zabija w domu ...
0 0
Tak dokładnie jak piszesz. My zabijamy karpie i jakoś nikt tego nie zgłasza nigdzie, a ryba to takie samo zwierzę jak baran.