Zamknij
REKLAMA

Ilu ludzi ma ciepło dzięki Cukrowni?

12:17, 09.06.2021 | J.J
Skomentuj Cukrownia ma spory wpływ na funkcjonowanie miasta Fot. Cukrownia
REKLAMA

Trzydzieści sześć tysięcy megawatogodzin ciepła wyprodukowały kotłownie cukrowni dla mieszkańców Środy i Gostynia. Pfeifer & Langen Polska S.A podsumowała sezon grzewczy. 

– Ciepło z sieci w znacznym stopniu ogranicza konieczność korzystania z pieców domowych, które w Polsce są główną przyczyną smogu – mówi Joanna Embros, specjalista ds. ochrony środowiska Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A.

W Środzie cukrownia dostarczyła ok. 28 tys. MWh ciepła, w Gostyniu ponad 8 tys. W Środzie cukrownia zaopatruje w ciepło całą sieć ciepłowniczą miasta, w Gostyniu ciepło jest dostarczane przede wszystkim do Gostyńskiej Spółdzielni Mieszkaniowej

Przez jesień, zimę i wiosnę kaloryfery w Środzie i Gostyniu były ciepłe dzięki elektrociepłowniom w cukrowniach. Produkcja ciepła odbywa się w sposób bardziej efektywny tzn. że z tej samej ilości paliwa można uzyskać więcej energii niż w innych, mniej wydajnych źródłach. Ponadto emisje ze spalania paliw, przy spełnieniu wszystkich wymagań prawnych, co do jakości spalin, są wynoszone wyżej (wysokie kominy), co sprawia, że ograniczana jest tzw. niska emisja zanieczyszczeń, która jest w większości przypadków odpowiedzialna za powstawanie smogu.

W Środzie ciepło dociera do lokali spółdzielczych (ponad 2 tys. mieszkań), komunalnych, prywatnych oraz urzędów i instytucji. W sumie ogrzewanych jest ponad osiem tysięcy mieszkańców. W Gostyniu ogrzewanych jest ponad 900 mieszkań spółdzielczych, a także mieszkania we wspólnotach mieszkaniowych, domki jednorodzinne i przedszkole miejskie.

– Instalacje, które są niezbędne do funkcjonowania cukrowni mogą pracować też na rzecz lokalnych społeczności. Czujemy się silnie związani z mieszkańcami, dlatego zaopatrujemy ich w ciepło – podkreśla prezes Pfeifer & Langen Polska S.A. Roman Kubiak.

W najbliższych latach Pfeifer & Langen Polska S.A. planuje inwestycje w poprawę efektywności energetycznej we wszystkich swoich zakładach. Dzięki nim ma się zmniejszyć emisja CO2 o 100 tys. ton. Jednocześnie Spółka inwestuje w mniej emisyjne paliwa i rozważa możliwość wykorzystania odnawialnych źródeł energii, co spowoduje zmniejszenie emisji tlenków siarki i azotu oraz pyłu do powietrza, a także dalszą redukcję emisji dwutlenku węgla do atmosfery. 

W ramach Grupy Pfeifer & Langen produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie, Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku. Zakłady te skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, swoje produkty sprzedają m.in. pod marką Diamant.

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze
REKLAMA
REKLAMA

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%