Zamknij

Kto wypieka certyfikowane Rogale Świętomarcińskie?

18:36, 28.10.2024 Aktualizacja: 15:39, 30.10.2024
Skomentuj Fot. Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu Fot. Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu

W poniedziałek 28 października w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się wręczenie certyfikatów potwierdzających uzyskanie prawa do wytwarzania produktu regionalnego, chronionego prawem Unii Europejskiej, jakim jest Rogal Świętomarciński.

Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu opublikował listę 84 cukierni, które te certyfikaty otrzymały. Są to cukiernie, które w sposób tradycyjny wypiekają rogale wyrabiane z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym makiem z bakaliami. W powiecie średzkim trzy podmioty gospodarcze uzyskały prawo do nazywania swoich wypieków Rogalami Świętomarcińskimi. Są to:

Piekarnia – Cukiernia Łobza sp.j. Zaniemyśl ulica Poznańska 1

Zaton Cukiernia DELICJE s.c. Środa Wlkp. ulica Dąbrowskiego 4

Kowalewski Piotr PPHU MAR-PIEK Krzykosy ulica Witowska 6

Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu poinformował także, że w dziesięciu cukierniach trwają kontrole i być może lista certyfikowanych cukierni jeszcze się powiększy. Wśród kontrolowanych przedsiębiorstw nie ma jednak podmiotów z terenu powiatu średzkiego.

Rogale Świętomarcińskie można wypiekać i sprzedawać przez cały rok, ale cukiernicy szczególnie celebrują zwyczaj spożywania tych rogali w okolicach 11 listopada, kiedy to przypada Dzień Świętego Marcina.

(opr. MD)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%