W poniedziałek 28 października w siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu odbyło się wręczenie certyfikatów potwierdzających uzyskanie prawa do wytwarzania produktu regionalnego, chronionego prawem Unii Europejskiej, jakim jest Rogal Świętomarciński.
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu opublikował listę 84 cukierni, które te certyfikaty otrzymały. Są to cukiernie, które w sposób tradycyjny wypiekają rogale wyrabiane z ciasta półfrancuskiego, nadziewane białym makiem z bakaliami. W powiecie średzkim trzy podmioty gospodarcze uzyskały prawo do nazywania swoich wypieków Rogalami Świętomarcińskimi. Są to:
Piekarnia – Cukiernia Łobza sp.j. Zaniemyśl ulica Poznańska 1
Zaton Cukiernia DELICJE s.c. Środa Wlkp. ulica Dąbrowskiego 4
Kowalewski Piotr PPHU MAR-PIEK Krzykosy ulica Witowska 6
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu poinformował także, że w dziesięciu cukierniach trwają kontrole i być może lista certyfikowanych cukierni jeszcze się powiększy. Wśród kontrolowanych przedsiębiorstw nie ma jednak podmiotów z terenu powiatu średzkiego.
Rogale Świętomarcińskie można wypiekać i sprzedawać przez cały rok, ale cukiernicy szczególnie celebrują zwyczaj spożywania tych rogali w okolicach 11 listopada, kiedy to przypada Dzień Świętego Marcina.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz